Türk Vatandaşı Olma Başvurusu Nasıl Yapılır?
1-Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak
2-Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde bulunan başvuru formunun doldurulması ve gerekli evrakların verilmesi ile yapılır. Başvurunun Türkiye’de ya da dış temsilciliklerde yapılması mümkündür.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nereye Yapılır?
Vatandaşlık başvuruları, illerde valilikler bünyesinde oluşturulan vatandaşlık başvuru inceleme komisyonlarına yapılır. Komisyonun sekreterya görevleri il nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğü tarafından yürütülür.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar ve Şartlar
Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi onun doğrudan Türk vatandaşı olmasını sağlamaz. Türk vatandaşlığını kazanabilmek için başvuru yapmak isteyenler bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldır evli olmalıdır. Başvurunun yapılabilmesi için evliliğin halen devam ediyor olması da gerekir. Bu evliliğin kağıt üzerinde olması yeterli değildir.
Kanun aynı zamanda fiilen aile birliği içinde yaşama şartı da aramaktadır. Bunun yanında başvurucunun evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette (örneğin fuhuş ya da fuhşa aracılık gibi) bulunmuyor olması da gerekir.
Başvuru için gerekli bir diğer şart ise millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamaktır. Bununla ülke çıkarları aleyhine faaliyet gösterenlerin ya da bunları destekleyenlerin, kamu düzenini bozanların vatandaşlık kazanmasına engel olunmak istenmiştir.
Başvurunun yapılmasının ardından Türk vatandaşı eşin ölmesi halinde vatandaşlığa kabul kararı verilebilmesi için evlilik birliğinin devamı şartı artık aranmaz. Vatandaşlığa kabul kararının verilmesinin ardından ilgili evliliğin sona ermesi de kazanılan vatandaşlığı kaybetmeye neden olmaz.
Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasında herhangi bir ikamet şartı ya da süresi öngörülmemiştir.
Başvuruda gerekli belgeler ise başvuru formu, Türk vatandaşı eşe ait nüfus kayıt örneği, biyometrik fotoğraf, kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi, hizmet bedelinin ödendiğini gösteren makbuz ve başvurucunun Türkiye’de yerleşim yeri varsa ikamet tezkeresidir.
Başvurucu kendisi ile birlikte Türk vatandaşlığı kazanmasını istediği ergin olmayan çocukları varsa onları da başvurusuna dahil edebilir.
Başvuruyu alan komisyon gerekli evrakların tamamlanmış olduğunu görürse oluşturduğu dosyayı il emniyet müdürlüğüne göndererek başvurunun gerekli şartları taşıyıp taşımadığının incelenmesini ve bir rapor sunulmasını ister. Ardından rapor olumlu ya da olumsuz karar vermesi için İçişleri Bakanlığı’na gönderilir. Bakanlık kararına karşı yargı yolu açıktır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Başvurunun yapıldığı ile göre değişiklik göstermekle birlikte sonuç yaklaşık olarak altı ay ila bir yıl arasında alınmaktadır.
Vatandaşlık Başvuru Sürecinde Neden Profesyonel Destek Almalısınız?
Başvurunun yapılması ile ilgili en önemli konu doğru belgelerin hazırlanıp işlemlerin takip edilmesidir. Evraklardaki yanlışlık süreyi uzatacaktır.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması aşağıda belirtilen üç (3) aşamadan
oluşmaktadır:
Yönetmelik’in 20’inci maddesinde belirtilen yatırım şartlarından birinin yerine getirilmesi (aşığıda belirtilmiştir) ve ilgili kurumdan Uygunluk Belgesi’nin alınması;
6458 sayılı Kanun’un 31. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca kısa dönem
ikamet izni alınması ve
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılması için başvuru yapılması
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar ve Şartlar
19.09.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile daha önce yapılacak yatırımlar için belirlenen parasal değerler aşağıya çekilerek başvurular kolaylaştırılmıştır. Son olarak, 07.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 418 sayılı
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan değişiklik ile yabancıların minimum $250.000 tutarında taşınmaz satın alarak Türk vatandaşlığını kazanmasının yanı sıra inşaat projelerindeki kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş taşınmazların noter huzurunda düzenlenen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile satın alınarak Türk vatandaşlığına başvurulabilmesinin yolu açılmıştır.
C.Başkanlığı kararından özetle, Türk Vatandaşlığı almak isteyen bir yabancı aşağıdaki şartlardan birini sağlaması halinde Türk vatandaşlığını kazanabilecektir;
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında
[değişiklik öncesi işbu tutar en az 2.000.000 Amerikan Doları’ydı] sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen;
En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç (3) yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı [değişiklik öncesi işbu tutar en az 1.000.000 Amerikan Doları’ydı] veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç (3) yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
En az 50 kişilik [değişiklik öncesi en az 100 çalışan] istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı [değişiklik öncesi işbu tutar en az 3,000,000 Amerikan Doları’ydı] üç (3) yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını [değişiklik öncesi en az 3.000.000 Amerikan Doları] üç (3) yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında
gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını [değişiklik öncesi en az 1.500.000 Amerikan Doları’ydı]en az üç (3) yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.
*İşbu yukarıda belirlenen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının efektif satış kuru ve/veya çapraz döviz kuru esas alınacaktır.
Gerekli Evraklar
Başvuru Formu (VAT-4)
Geçerli pasaport ve noter onaylı Türkçe tercümesi
İki (2) adet renkli pasaport tipi fotoğraf
Yabancı yatırımcının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı veya Türk
Konsolosluğu tarafından onaylanmış nüfus kayıt örneği ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Yabancı yatırımcının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı veya Türk
Konsolosluğu tarafından onaylanmış doğum belgesi ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Yabancı yatırımcının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı veya Türk
Konsolosluğu tarafından onaylanmış yabancının bekar, evli, boşanmış veya dul olduğunu açıkça gösterir medeni hal belgesi ve noter onaylı Türkçe tercümesi. İşbu belgeye ek olarak:
Yabancı yatırımcı evli ise, yabancının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı veya Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmış Evlenme Belgesi ve eş ile çocuklarını belirten nüfus kayıt belgesi örneği ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Yabancı yatırımcı boşanmış ise, yabancının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı veya Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmış Boşanma Belgesi/ Kararı ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Yabancı yatırımcı dul ise, yabancının vatandaşı olduğu ülkeden alınan apostil onaylı
veya Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmış Eşinin Ölüm Belgesi ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Başvuranın velayetinde bulunan 18 yaşından küçük çocuğun da Türk vatandaşlığı
kazanması isteniyorsa diğer ebeveynin bulunduğu yetkili makamdan alınmış apostil onaylı veya Türk Konsolosluğu tarafından onaylı diğer ebeveynin muvafakatini gösteren belge ve noter onaylı Türkçe tercümesi
Hizmet bedelinin Maliye Veznesine ödendiğini gösteren dekont (İşbu hizmet bedeli
2019 yılında her bir kişi için 15.00 TL olarak belirlenmiştir)
Ek olarak, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığına başvuru yapan kişilerin yeni Türk isim ve soy ismi alma hakkı vardır. Bu durumda, yabancının Türk kimliği ve/veya pasaportu tercih edilen isim ve soy isme göre düzenlenecektir. Bu prosedür zorunlu olmayıp yabancı yatırımcılar dilerse kendi isimleri ile yeni düzenlenecek Türk kimliği ve pasaportlarını alabilirler.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır ?
Her ne kadar Türkiye yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılması sürecini kolaylaştırmış olsa da, başvurunun eksiksiz yapılması ve sürecin doğru ve tam bir şekilde takip edilmesi son derece önem arz etmektedir.
Konu hakkında resmi bir düzenleme olmasa da uygulamada kısa dönem ikamet izni başvuruları genellikle bir ile iki hafta içinde sonuçlandırılır ve vatandaşlık başvuruları ise üç ile altı ay arasında sonuçlandırılır.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Aileyi Kapsar mı?
İlgili bakanlıklar tarafından bir komisyon oluşturulup, yabancıların Vatandaşlık başvurusu değerlendirilir ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulur. Nihai karar Cumhurbaşkanı tarafından verilmektedir.
Uygunluk belgesi alınması, kısa dönem ikamet izni başvurusu, ikamet izin kartının teslim alınması ve vatandaşlık başvurusu için gerekli bilgi ve belgelerin sunulması yabancının ülkeye girişine ihtiyaç olmaksızın özel vekaletname ile uzaktan sonuçlandırılabilir. Ancak, başvurunun sonuçlandırıldığı son aşamada başvuran ve adına başvuru yapılan 1. derece aile bireyleri (eş ve 18 yaş altı çocuk) en yakın nüfus müdürlüğünde parmak izi vermek ve kendi Türk vatandaşı kimlik ve/veya pasaportlarını almak için hazır bulunmaları gerekmektedir.
Başvuru Sürecinde Neden Profesyonel Destek Almalısınız?
Her ne kadar Türkiye yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılması sürecini kolaylaştırılmış olsa da, süreç hala çok uzun ve yorucu olabilmektedir. Yapılacak ufak hatalar, evrak ve bürokrasi işleyişinde ufak aksaklık ve pürüzler vatandaşlık kazanmak isteyen kişiyi olduğundan daha fazla süre de kazanmasına, zaman ve pek tabi maddi kayıplara yol açmaktadır.